sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Luottosämpylät

Luottosämpylät

Helppo, rapea ja maukas. Onnistuu aina. Paitsi jos unohtaa hiivan: ne jouduin leikkaamaan viipaleiksi ja kuivattamaan uunissa (30 astetta, luukku raollaan, yön yli). Ihania keiton kanssa!

16 kpl

5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
6½ dl hurjan viljaista sämpyläjauhoa
jauhoja leipomiseen

Mittaa vesi ja maito. Lämmitä kädenlämpöiseksi, jos käytät tavallista hiivaa, tai 42-asteiseksi, jos käytät kuivahiivaa. Murenna hiiva kulhon pohjalle, lisää joukkoon sokeri ja tilkka nestettä. Sekoita tasaiseksi ja lisää loput nesteestä sekä suola. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa puuhaarukalla muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia, se saa jäädä löysäksi. Ripottele pinnalle vehnäjauhoja, peitä kulho leivinliinalla ja anna nousta lämpimässä vedottomassa paikassa 1-1½ tuntia.

Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Ripottele pöydälle jauhoja ja kumoa taikina varovasti niiden päälle. Älä vaivaa, etteivät kuplat häviä taikinasta. Ripottele jauhoja taikinan päälle ja taputtele hellästi. Jaa taikina lastalla kahteen osaan ja kumpikin vielä kahdeksaan osaan. Nostele taikinanpalat pellille. Ei haittaa, vaikka ne ovat eri muotoisia, kunhan ovat suunnilleen samankokoisia.

Paista ensimmäinen pellillinen nostattamatta 15-20 minuuttia. Toinen kypsyy hieman nopeammin.

Alkuperäinen resepti: ET-lehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti