lauantai 20. helmikuuta 2016

Muistojen reissukassi

Muistojen reissukassi

Aikomukseni oli jo toissakesänä ommella kätevä viikonloppukassi, joka menisi tarvittaessa myös lentokoneessa sisällä. Kankaat olivat kuitenkin toista mieltä, ja silloin syntyi ruusulaukku - ihana ja kaunis, mutta melko reilunkokoinen. Ahkerasti sekin on kyllä reissaillut, enimmäkseen automatkoilla, mutta varsinainen suunnitelma jäi siis silloin vielä pöydälle. Kunnes nyt talvilomaviikolla alkoi tapahtua.

Uuteen reissukassiin valitsin reilun palan farkkukangasta, joka on jo kauan odotellut uutta elämää. Se oli ommeltuna suureksi korkeaksi laukuksi, joka sopii tismalleen lastenrattaiden alaosaan.

Jaoimme nimittäin kauan sitten pienen tyttäreni kanssa mainoksia, aina keskiviikkoisin ja lauantaisin. Rattailla niitä oli helppo kuljettaa kerrostalolta toiselle, ja hieno tukeva kassi piti pinot hyvässä järjestyksessä. Pitkä punainen vetoketju aukesi niin, että pohjimmaisetkin oli helppo ottaa, ja vihreällä kantatussa sivutaskussa oli aina nenäliinoja.

Purin mainoslaukun huolellisesti, ja siitä tulikin kangasta juuri sopivasti. Koska farkku on tasaisen sinistä, vuorikankaaksi halusin jotain erityistä.

Onneksi aloin mittailla, riittäisikö säästämäni pikkukukkainen puuvilla tähän tarkoitukseen. Olen saanut sen lähes kolmekymmentä vuotta sitten, samaan aikaan farkun kanssa, enkä ole oikein raaskinut ihanuutta käyttää. Tyttärellä tosin oli pienenä lappuhaalarit farkusta, ja niissä tämä kukkapuuvilla vuorina. Sama yhdistelmä tuli nyt reissulaukkuun. Kun kukkakangas ei ihan riittänyt, jatkoin sitä paikoin valkoisella.


Ulkotaskut tein taas tilkkutöinä, olen niin ihastunut helppoon hirsimökki-tekniikkaan. Muutamia muistoja on tilkuissakin. Esimerkiksi sinivalkoruudullisesta villakankaasta on äitini aikanaan ommellut itselleen työvaatteet: kauniin hameen ja ehkä myös liivin, olisiko ollut 1980-luvun alussa. Hopeanvärinen raakasilkki taas on matkajoulukalenterista, mieleenpainuneesta kirjontatyöstä lähes kymmenen vuoden takaa.

Leikkuu- ja ompeluohjeet katsoin ruusulaukusta, pienensin vain mittoja. Ensin leikkasin kappaleet, ompelin tarvittavat jatkopalat ja silitin kaikki suoriksi. Napilla suljettavat sisätaskut sijoitin tällä kertaa päätyihin, ne olivatkin tosi helpot. Vetoketjulla avattavan kassin "kannen" tein farkkukankaasta, siitä tuli siisti ja napakka. Muovinen pohjatuki on samalla tavalla erillisessä pussissa kuin ruusulaukussakin, jotta kassi on helppo litistää säilytykseen. Erityisen ihastunut olen leveisiin kantohihnoihin, jotka kiertävät myös kassin alta. Ne ovat tukevat ja - kuinkas muutenkaan - kukkakankaalla vuoritetut.

Valmiin reissukassin mitat: Leveys 42 cm, korkeus 37 cm, syvyys 22 cm.
Kantohihna: Leveys 6 cm, pituus noin 330 cm.
Ulkotaskut: Leveys 21 cm, korkeus 24 cm.
Sisätaskut päädyissä: Leveys 22 cm, korkeus 26 cm.

Päällikangas: Farkku.
Vuorikangas: Kukkakangas, lisäksi valkoista, molemmat pääosin puuvillaa.
Muuta: Tilkkuja ulkotaskuihin, kolme nappia, hieman kanttinauhaa, pohjan kokoinen pala muovia, 40 cm pituinen vetoketju ja ompelulankaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti