sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Pumpkin pie


Halloweenin kunniaksi tehtiin perjantaina kurpitsapiirakkaa. Valmistus ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä, mutta lopputulos oli siitä huolimatta suussasulavan herkulllinen.

Pohja:

150 g voita
3 ¾ dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 rkl kylmää vettä

Täyte:

5 dl kurpitsasosetta
2 dl kuohukermaa
2 rkl tummaa rommia
1 ½ dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 ½ tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
ripaus jauhettua neilikkaa
½ tl suolaa

Päälle:

1 dl kevyesti rouhittuja pekaanipähkinöitä
½ dl fariinisokeria
nokare voita

Tee ensin kurpitsasose. Leikkaa n. ½ kg painava kurpitsa isoiksi lohkoiksi kuorineen ja poista siemenet. Paahda lohkoja 175º uunissa 40–60 minuuttia pehmeiksi. Koverra lusikalla liha irti kuorista ja soseuta.

Valmista pohja sekoittamalla jauhot, suola ja sokeri ja nyppimällä kuutioiksi leikattu voi nopeasti jauhojen joukkoon. Lisää vesi tarvittaessa. Painele taikina korkean piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200º uunissa 15 min. (Käytä painoa, jotta reunat eivät valu alas: aseta pohjan päälle leivinpaperi ja sen päälle esim. foliopaino tai kuivia herneitä/riisiä tms.)

Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset. Kaada täyte pohjan päälle ja laita takaisin uuniin noin 40 minuutiksi (tai kunnes täyte on jähmettynyt). Valmista sillä aikaa päällinen. Rouhi pähkinät kevyesti ja laita niiden kanssa kasariin fariinisokeri ja voi. Kuumenna miedolla lämmöllä kunnes voi alkaa tiristä ja sokeri muuttuu paahteisen ruskeaksi. Levitä seos sitten täytteen päälle ja anna paistua vielä noin 15 min.

Anna jäähtyä tai olla jääkaapissa yön yli. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti