lauantai 16. tammikuuta 2016

Pataleipä



Olen aina halunnut osata tehdä leivän, jossa on rapea kuori ja pehmeä sisus. Tulin kokeilleeksi pataleivän ohjetta ja siinä se on! Kerrassaan herkullista.

Leivän voi tehdä monenlaisista jauhoista, oman maun mukaan. Se on maidoton, rasvaton ja halutessa myös gluteeniton. Taikinaan voi lisätä siemeniä, pähkinöitä, kuivattuja karpaloita, yrttejä, porkkanaraastetta tai vaikka kurpitsasosetta.

Itse tein leipäni "vähägluteenisena", mikä selvästi ilahdutti vatsaani. Laitoin jauhoiksi puolet Gluteenitonta jauhoseosta ja toisen puolen Hurjan viljaista sämpyläjauhoa. Sujautin joukkoon myös hieman kesäkurpitsaraastetta. Äsken tein huomisaamun leipätaikinan, siihen tuli vähän bulguria.

Leipä ei ole kovin suuri. Patani halkaisija on noin 20 cm ja se oli oikein sopiva. Kansi kuitenkin tarvitaan. Sen alle muodostuu vesihöyryä, joka tekee leipään rapean ja paksun kuoren. Myös uuninkestävä teräskattila sopii hyvin. Leivän jo paistuessa harmittelin, etten muistanut laittaa leivinpaperia. Huoli oli turha, leipä ei tarttunut kuumaan pataan lainkaan kiinni.

Ainekset:

7 dl jauhoja
1-2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl lämmintä vettä (42 C)

Illalla:

Sekoita kuivat aineet keskenään. Laita kulhoon 42-asteista vettä ja sekoita jauhoseos siihen (tai halutessasi ensin kuivahiiva, sitten muut aineet). Sekoita taikina lastan tai puuhaarukan avulla. Laita kulhon päälle muovikelmu ja jätä huoneenlämpöön yöksi (12-24 h). Mitä pidempi kohotusaika, sitä maukkaampi leivästä tulee, huomioi tämä esim. suolan määrässä.

Aamulla: 

Laita pata kylmään uuniin ja uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele palloksi, tai tee sama kulhossa lastan avulla. Anna kohota liinan alla vielä hetki. Kippaa  taikina kuumaan pataan ja paista 225 asteessa: puoli tuntia kannen kanssa ja vielä 15 minuuttia ilman kantta.


Alkuperäinen ohje:
http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/mrs_jones/mielettoman_hyva_gluteeniton_pataleipa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti